Największą atrakcją była sadzonka renety landsberskiej. Pracownicy Gorzowskiego Rynku Hurtowego przygotowali około 200 sadzonek i choć jedno takie drzewko kosztowało 60 zł, to ustawiła się po nie spora kolejka.
Do każdego drzewka dołączony był certyfikat autentyczności odmiany. Takie sadzonki na ryneczku Jerzego można zdobyć tylko 2 razy w roku, wczesną wiosną i jesienią. To wtedy najlepiej je sadzić.
Jabłka renety są zielonożółte. Dojrzałe mają delikatny pomarańczowy rumień. Owoc jest lekko kwaskowaty. Idealnie nadaje się do przetworów i wypieków.
To właśnie lokalna odmiana renety była najważniejszym składnikiem babeczek i mini szarlotek, którymi uczniowie gastronomika częstowali klientów ryneczku.
Podobnych wydarzeń będzie w tym roku więcej. Kucharze i uczniowie gastronomika będą gotować w plenerze razem z mieszkańcami, wykorzystując w zależności od pory roku truskawki, maliny, szparagi, marchew czy kapustę - te produkty, na które akurat będzie sezon.
Jedną z najważniejszych korzyści jest kontakt uczniów, czyli kucharzy z mieszkańcami, czyli klientami.
Kolejna okazja do przełamania barier uczniów tydzień przed świętami, w piątek 22 marca. Zespół Gastronomika przygotuje na tę okazję wielkanocne menu.