Gorzowski Rynek Hurtowy i Gastronomik zapraszają na wspólne gotowanie i degustacje

Marta Dreczka 2024-03-01  |  Gorzów Wlkp.
UDOSTĘPNIJ:
Źródło: Informacje Lubuskie, 01.03.2024
"Rynek króluje" - to tegoroczne hasło ryneczku przy Jerzego. Gorzowski Rynek Hurtowy kolejny raz łączy siły z urzędem miasta i gastronomikiem. Gotowanie w plenerze i degustacje zaplanowane są m.in. przed świętami. Zespół Szkół Gastronomicznych będzie inspirował klientów rynku, przygotowując potrawy z sezonowych produktów. Wspierając przy tym lokalnych producentów i promując zdrową kuchnie. Na inauguracji, na rynku, królowała reneta.

49e8add997ee4048bc53d7979112a5fc.jpg

Ceni dialog i dobre pomysły. Inspektor Jerzy Czebreszuk stanie na czele lubuskiej policji

Największą atrakcją była sadzonka renety landsberskiej. Pracownicy Gorzowskiego Rynku Hurtowego przygotowali około 200 sadzonek i choć jedno takie drzewko kosztowało 60 zł, to ustawiła się po nie spora kolejka.

Do każdego drzewka dołączony był certyfikat autentyczności odmiany. Takie sadzonki na ryneczku Jerzego można zdobyć tylko 2 razy w roku, wczesną wiosną i jesienią. To wtedy najlepiej je sadzić.

Jabłka renety są zielonożółte. Dojrzałe mają delikatny pomarańczowy rumień. Owoc jest lekko kwaskowaty. Idealnie nadaje się do przetworów i wypieków.

To właśnie lokalna odmiana renety była najważniejszym składnikiem babeczek i mini szarlotek, którymi uczniowie gastronomika częstowali klientów ryneczku.

Podobnych wydarzeń będzie w tym roku więcej. Kucharze i uczniowie gastronomika będą gotować w plenerze razem z mieszkańcami, wykorzystując w zależności od pory roku truskawki, maliny, szparagi, marchew czy kapustę - te produkty, na które akurat będzie sezon.

Jedną z najważniejszych korzyści jest kontakt uczniów, czyli kucharzy z mieszkańcami, czyli klientami.

Kolejna okazja do przełamania barier uczniów tydzień przed świętami, w piątek 22 marca. Zespół Gastronomika przygotuje na tę okazję wielkanocne menu.